diumenge, 8 de juny del 2014

Reflexions de Taisen Deshimaru





"El Camí del mig abraça les contradiccions, ofereix una visió global, ens dóna la possibilitat de fer la síntesi i anar més enllà."

"Si l'ésser humà abandona el seu ego, torna aquí i ara a l'activitat còsmica, esdevé energia."

"Si abandonem el nostre ego, ens harmonitzem amb l'ordre universal i el cosmos ens ve a ajudar."

"L'harmonia de l'ego i el cosmos es realitza fora de la voluntat conscient."

"Tots som diferents, cadascú ha de crear el seu Camí."

"No fan falta les mortificacions, les penitències, les austeritats; només cal el gest just, un comportament exacte, que prescindeix de la noció d'objectiu i de l'idea de guany, en unitat, en fusió amb el sistema còsmic."

"La vida quotidiana ha de ser una total atenció posada en cada acció, en la plenitud de l'instant."

"Estudiar l'ego, és oblidar-lo."

"Sense desig, sense objectiu, sense recerca, sense pensament, ni obtenir ni refusar, ni agafar ni deixar anar, ser lliure."

"L'excitació, la dispersió de la ment, sotmesa al flux dels pensaments, sense repòs ni estabilitat, en recerca perpètua: aquesta actitud mental, sempre girada cap a l'exterior, caracteritza la nostra civilització."

"Els fenòmens formen part del nostre cos, de les nostres cèl·lules, de les nostres neurones. No podem evitar les connexions neuronals, de la mateixa manera que un peix no pot prescindir de l'aigua."

"La naturalesa de la nostra ment és tan profunda, tan insondable, que està plena de misteri..."

"Hem d'evitar el formalisme, podem crear sense tancar-nos en les categories. Certament, això no vol dir que calgui abandonar la forma. En el Camí, per assolir el final, hem de seguir regles. Però quan arribem al final, deixa d'haver-hi regla..."

"La guineu és un animal que dubta constantment. Quan avança, mira sempre a l'esquerra, a la dreta, darrera d'ell. Igualment, en el nostre temps, l'ésser humà es mostra incapaç de caminar recte. El seu comportament i la seva mentalitat són plens de sospita. Incapaç de la menor certesa, és incomodat pels sentiments de temor, de dubte de tria. No pot decidir-se, i es passa la vida dubtant. Més que ningú, els intel·lectuals posseeixen aquesta "mentalitat de la guineu.""

"El Camí és llarg, ple d'emboscades i ningú el recorre còmodament. Caminar es fa difícil perquè es dubta de la suprema saviesa, de l'ensenyament autèntic i de la persona que el transmet. Res no es mostra més terrible que l'hàbit del dubte. El dubte és el germen de la gran enemistat que destrossa la humanitat. És allò que fereix, el cop de sabre mortal que hem d'aturar. És certament difícil viure en aquest món, i encara més seguir el sistema còsmic, escoltar el veritable ensenyament i desvetllar-se a la certesa. L'acte de certesa és mushotoku, sense objectiu ni afany de lucre... Glòria veritable i autèntic enriquiment."

"En els nostres dies, cadascú treballa per fer-se un ego molt afirmat. Es busca l'èxit, es vol depassar els altres, la vida esdevé dura i difícil. Les persones resten en un estat d'ansietat i sobretensió. Al contrari, l'existència en harmonia amb el sistema còsmic es pacífica, fàcil, desproveïda de temor. La ment resta en un estat de calma i estabilitat."


Taisen DeshimaruL'esprit du ch'an, Albin Michel, Paris 2000