diumenge, 15 de juliol del 2012

Província única





Sense deixar la tasca pel pacte fiscal, el Parlament de Catalunya hauria de reaccionar a les recents iniciatives que tendeixen a potenciar a nivell de tot Espanya les Diputacions provincials demanant ràpidament a les Corts espanyoles la consideració de Catalunya com a una única província, i la Generalitat de Catalunya com a la seva corresponent Diputació (el nom històric de la Generalitat era "Diputació del General de Catalunya").

La petició, mostra de cintura política per part dels partits polítics catalans, s'hauria de fer amb tota fermesa, deixant clar que no s'acceptarà el no com a resposta, ja que és una petició modesta, constitucional i absolutament raonable. I reconduiria el debat amb l'Estat a un àmbit difícilment rebatible, o si més no molt menys rebatible que la proposta d'independència: perquè no podem ser província única?

Un cop siguem província única i s'hagin fusionat les quatre Diputacions provincials amb la Generalitat, es podrà procedir al desplegament de la divisió territorial catalana en vegueries i al procés de simplificació administrativa en l'àmbit municipal, que a nivell espanyol sembla impossible de fer (quan en canvi s'ha fet a molts països europeus) i que a Catalunya hauria de ser possible, donant exemple de modernitat i racionalitat. Això ens permetria tenir el nostre propi model d'ordenació territorial, que podria anar seguit de la nostra nova llei electoral.

Alguns diran que aquesta iniciativa comportaria perdre pes polític a Madrid, disminuir el nombre de representants catalans a les Corts espanyoles. I bé, perquè si volem no podem disminuir el nostre nombre de representants a les Corts espanyoles? Quin mal fem amb això? (una disminució que hauria de ser ben vista si més no pels polítics independentistes, disposats no només a disminuir la presència catalana a Madrid sinó a deixar-la a zero).

El Govern català i els partits polítics catalans haurien de reaccionar amb celeritat, agafar la iniciativa política en un context fluid com l'actual.

La petició de la província única hauria d'anar en paral·lel (i potser una mica per davant) de la petició del pacte fiscal.