diumenge, 20 d’agost del 2023

Ars sacra





Tenen totes les obres d'art una capacitat semblant d'intermediació en l'experiència espiritual, o bé n'hi ha de més adients que altres? Tot depèn només del subjecte i del moment, o bé, sense que aquesta dependència deixi d'existir, hi ha obres amb més capacitat d'impacte sobre un mateix subjecte, o bé amb capacitat d'impactar a més subjectes, o d'impactar-los amb major freqüència o intensitat?

És un debat obert i bonic, que ens porta d'alguna manera a la tradicional noció d'"art sagrat" (ars sacra), de si hi ha un art especialment indicat per a desvetllar la ressonància espiritual. La tradició cristiana ortodoxa, per exemple, considera que les seves icones - i també els seus cants - tenen aquesta característica, i d'aquí la peculiaritat del seu procés d'elaboració i també la permanència dels models utilitzats per a rostres i altres detalls.

Quan comparem dues obres d'art, més enllà del que hem dit sobre la relativitat de l'impacte al subjecte i al moment, podem arribar a considerar que una té més capacitat d'impacte espiritual que l'altra? Crec que sí, tot i que probablement cada subjecte faria una tria peculiar en aquest sentit. Crec que es poden arribar a certs consensos al respecte, ni que sigui per a grups petits i èpoques breus.

El que podem fer, doncs, és senzillament anar fent la nostra tria i compartir-la, amb l'esperança que la feina feta pugui ser d'alguna utilitat per als altres. I sense pretendre mai, certament, que això pot substituir l'esforç d'anàlisi i contemplació de cada persona; tot el que podem fer és proposar, suggerir...