divendres, 2 de gener del 2015

Corrupció i meditació




Tàpies 1973


"En aquesta època en què sembla que la corrupció ha passat a formar part del paisatge, convindria recordar que la corrupció no consisteix només a posar la mà al calaix. Corrupció és també instrumentalitzar una pràctica al servei de finalitats que li són alienes. Corrupció és fer malament o malbaratar de manera deliberada i conscient una activitat. Corrupció és confondre la gent, fer passar bou per bèstia grossa i tergiversar els seus anhels i desigs. (...)

Una vegada en una conferència li van preguntar a una mestra amb una llarga trajectòria com aclarir-se davant la proliferació de propostes meditadores i en el nou mercat de venedors de fum. La seva resposta va ser contundent: hi ha dos criteris que no fallen mai: si li costa molts diners, no se'n fiï; si el volen atrapar, no se'n fiï.

(...) El problema és quan es presenta [la meditació] com una mena de tecnologia del jo, al servei del jo i de la seva magnificació. Quan meditar et proporciona un benestar instantani que et fa més submís al context i a les causes de la tensió. Quan hom vol reduir l'estrès –com qui es pren una aspirina per al mal de cap– sense modificar unes condicions de vida estressants. Dit altrament: és veritat que està verificat que meditar ajuda a reduir l'estrès, però quan hom medita només per reduir l'estrès [hom] banalitza el propòsit de la meditació, i si això [es] converteix en una oportunitat de negoci, simplement [hom] la corromp."


Josep M. Lozano i Àngel Castiñeira a El Punt Avui de 02.01.2015



1 comentari:

Ana ha dit...

I don't speak Italian but as my native language is Portuguese I understood what the text is all about.
Great analysis.
When I saw Tapiès work I confess I came running to read because I thought it was about him. lol
I love Tapièd.
Catalunya! Yes!