dimecres, 6 de maig del 2015

Sàpiens







Sàpiens. Una breu història de la humanitat, de Yuval Noah Harari, nascut el 1976, doctor en Història per la Universitat d’Oxford i professor al Departament d’Història de la Universitat Hebrea de Jerusalem, és un assaig que mereix ser llegit, admirat i discutit. El text, publicat el 2014, es llegeix molt fàcilment i ha esdevingut un best-seller mundial (s’ha publicat en trenta idiomes; només en català ja se n’han fet sis edicions). L’autor té una gran capacitat de síntesi i de divulgació, d'explicar senzillament qüestions complexes. Opta per la simplicitat, però no és una obra simplista (tot i que potser algú l’acusarà d’això). A més, té un gran sentit de l’humor, barreja d’humor jueu i humor britànic, que en fa la lectura encara més agradable.

És admirable la capacitat de desmitificació que té el llibre, de posar les coses al seu lloc, de generar una base sòlida sobre la qual establir debats sobre el present i el futur. Podríem dir que és un llibre higiènic, que fa molta neteja de tòpics i llocs comuns. Repassa bé la història, mirant de generar una perspectiva englobadora que permeti situar millor el moment actual i els reptes que tenim al davant. És un llibre ple de preguntes interessants. I és un text sense palla, on tots els temes abordats són rellevants. Mereix ser objecte de debat, no només el llibre mateix, sinó sobretot els temes que planteja i la manera com els planteja.

Encaixa amb la perspectiva dels apunts de Carles Comas per a l’assignatura “Societat, economia i cultura” que feia a ESADE els anys noranta (i que esperem veure aviat en una versió definitiva). També encaixa amb l’assaig Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies de Jared Diamond, professor de geografia i fisiologia de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), un assaig de 1997 que va guanyar el premi Pulitzer. Són visions globals del món, imprescindibles per situar-nos en la immensitat de l’espai i el temps, del Cosmos i la Història...