dijous, 23 de juliol del 2015

Vergonya



Twombly 1952


Ara ho veuen? Quina vergonya! Quanta hipocresia!

Els parcs eòlics maten l'ànima d'un paisatge, però només qui és sensible a aquesta ànima ho sap...



Els parcs eòlics canviaran els llums per reduir impacte visual

Els municipis s'havien queixat de les molèsties causades per llums de colors dispars a la nit

Els parcs eòlics de Catalunya modificaran els llums nocturns de senyalització, dins d'un pla de la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat destinat a reduir l'impacte visual i lluminós. El pla comportarà la substitució de 235 balises nocturnes, de manera que il·luminacions que fins ara eren blanques intermitents o vermelles intermitents passaran a ser vermelles fixes. El pla, que té l'aval de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), sorgeix després de les reiterades queixes dels municipis i la seva població per les molèsties que ocasionen els llums de colors diferents projectats pels parcs eòlics (Anoia, Terra Alta...).

Aquest impacte visual és especialment greu en municipis "que estan envoltats de cadenes muntanyoses i on els diferents propietaris dels aerogeneradors segueixen criteris també diferents", diu Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental. "A més de l'impacte ambiental, la disparitat de tipologia nocturna que es dóna simultàniament en algunes zones danya el paisatge nocturn i ofereixen una imatge de desassossec especialment en entorns rurals foscos", diu un informe de Qualitat Ambient.

El problema té l'origen en què les guies de senyalització i il·luminació de les turbines eòliques d'AESA han comportat l'aplicació de criteris diferents. El resultat és que els aerogeneradors poden estar senyalitzats de nit amb balises que emeten llum blanca intermitent, llum vermella intermitent o llum vermella fixa. Un estudi de la Generalitat va determinar que hi ha 404 aerogeneradors senyalitzats a Catalunya. En 44 la solució és apagar els llums (ja que estan al costat d'altres molins de vent i són redundants) i es canviaran en 235, mentre les altres 125 no caldrà canviar-les. Les actuacions previstes suposen una inversió d'1,5 milions d'euros; es desenvoluparan en quatre anys, i tindran una subvenció del Goven de fins al 40%.


Antonio Cerrillo a La Vanguardia del 22.07.2015