dijous, 12 de gener del 2017

Rolland i Mann




Nolde 1899



El 29 de maig de 1899, Romain Rolland (1866-1944) escrivia en una carta a la seva noble i notable amiga alemanya Malwida von Meysenbug (1816-1903):

"Trobo en el pensament alemany actual una força bàrbara i refinada, d'una inqüestionable puixança, però amb germens de bogeria: un deliri d'orgull, i una voluntat malalta, malgrat les seves explosions heroiques. Nietzsche regna, fins i tot en els que el combaten."


El 1918, Thomas Mann polemitzarà a Consideracions d'un apolític ("Betrachtungen eines Unpolitischen") amb Romain Rolland en un text que assumeix i precisa la vocació guerrera alemanya. Posteriorment, Mann es distanciarà d'aquesta obra, però el text segueix essent ben representatiu d'un estat d'esperit:

"Si l'amor de la pau i la virtut guerrera es concilien tan bé en la naturalesa de l'alemany, és perquè el seu esperit militar no deriva d'una vanaglòria, no és l'expressió d'un humor bel·licós i agressiu, audaç i brillant, com ho era el dels francesos. (...) No, l'esperit militar alemany és d'essència moral, un heroisme en nom de l'angoixa (not). La guerra actual es va trobar situada des del primer instant sota el signe d'aquesta angoixa i, pels alemanys, el mot "necessitat" la tradueix molt miserablement, senyor Rolland, ja que el mot "not" implica una mica més que una seca constatació de la raó, a saber l'èmfasi creatiu més elevat. Not era el mot preferit de Wagner."