dijous, 13 de juliol del 2017

La veritable naturalesa








"Quan les persones perden la seva veritable naturalesa per seguir els seus desitjos, les seves accions mai són correctes. Governar una nació d'aquesta manera desemboca en el caos; governar-se a si mateix d'aquesta manera desemboca en el deshonor.

Per això, els que no escolten la divinitat no tenen manera de tornar a la seva veritable naturalesa. Els que no entenen les coses no poden estar lúcids i en calma.

(...)

Els savis no utilitzen el coneixement per explotar les coses i no deixen que els seus desitjos pertorbin la seva harmonia. Quan són feliços no estan eufòrics, i quan pateixen no estan desesperats. D'aquesta manera, no es troben en perill ni tan sols en els alts cims; estan segurs i estables.

(...)

La serenitat neta és la consumació de la virtut. La complaença flexible és la funció de la divinitat. La calma buida és l'avantpassat de tots els éssers. Quan les tres es posen en pràctica, s'entra en el que no té forma. El que no té forma és un terme per descriure la unitat; unitat significa absència de ment fonent-se amb el món."


Del Wenzi 7



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)