divendres, 1 de setembre del 2017

La regla d'or









El setembre de 1990 Enrique Miret Magdalena (1914-2009) feia al n. 119 de la revista Delta aquest bonic resum de les referències a la regla d'or en diferents tradicions culturals de la humanitat:


"Zaratustra, en el seu Zend Avesta, deia: "La teva essència bona et refrena de fer a un altre allò que no és bo per a tu mateix".

Els Upanishad indis ensenyen que només encerta "aquell que veu tots els éssers en si mateix, i ell mateix en tots els éssers." I al poema Mahabhàrata es demana "Aquest és el resum del deure: no facis als altres res que, si ells t'ho fessin a tu, et causaria dolor."

A l'Udanga Varga, que recull els ensenyaments buddhistes, també es diu: "No tractis els altres d'una forma que tu mateix trobaries feridora."

Al món grec, Isòcrates, Plató i Aristòtil van ensenyar que no hem de "fer a altri allò que t'enutjaria si tu ho sofrissis d'ell." (Diògenes Laerci).

El món xinès divulgà la mateixa idea de conducta. Confuci (Kung Tse) deia: "Hi ha un principi que governa totes les meves ensenyances, el principi de reciprocitat: no facis als altres allò que no desitgis que els altres et facin a tu." (Aforismes). I el taoisme posterior també ho va ensenyar: "Mira els guanys del teu veí com els teus propis, i les pèrdues del teu veí com les teves també."

Sabem que en el judaisme s'ensenyà sempre: "Quan un foraster residirà amb tu al vostre país, no l'explotareu... Us serà com un dels vostres nadius i l'estimaràs com a tu mateix." (Levític 19, 33-34). "Allò que no t'agrada a tu, no ho facis a ningú." (Tobies 4, 15). Criteri general que va lloar Hillel en temps de Crist: "Tota la Torah es conté en aquest precepte." (Talmud).

A l'Islam: "Cap de nosaltres és creient fins que no desitgi al seu germà el que desitja per a si mateix." (Sunnah).

Al món clàssic llatí s'ensenyava: "Si vols imitar els déus, fes partícips dels teus beneficis també els desagraïts." (Sèneca).

I això mateix trobem al Nou Testament: "Tot allò que voleu que els altres us facin a vosaltres, feu-ho vosaltres a ells; que en això consisteixen la Llei i els Profetes." (Mateu 7, 12). "Tracteu als altres tal com voleu que ells us tractin." (Lluc 6, 31)