dilluns, 9 d’octubre del 2017

Entrar en el camí







"Observa quines persones van arribar a entrar realment en el camí. Es van esforçar amb afany, com si tinguessin por de no assolir-lo, i van buscar per tot arreu les elevades persones autèntiques per tal que els hi mostressin la misteriosa meravella. En endinsar-se en el perill, no es van acovardir; en afrontar els obstacles, no es van confondre; fent front a les dificultats que els van purificar, no es van lamentar. Aquesta va ser la sinceritat que va moure a les persones autèntiques a mostrar-los l'essencial, i així foren capaces d'aconseguir l'enteniment penetrant sense distorsió. Després van tornar a seure, portant a terme en silenci la tasca mística, adreçant la mirada cap amunt i examinant el davall, comprenent el misteri dels misteris.

I tot i així no van caure en la complaença: es ban barrejar amb el món ordinari i portaren a terme diverses tasques i  realitzaren diverses accions a ciutats, pobles i llogarets. Pensant que les seves obres eren encara lleus, encara es van lliurar més, portant a terme tasques sense límit i realitzant accions sense límit. Van prometre que totes les persones a través dels segles, aquells amb coneixement i els que no en tinguessin, sabrien del gran camí i assolirien l'objectiu essencial."


Dels Proverbis de Lü Yen (també anomenat Lüzi -mestre Lü- i Lü Tung-pin)


(trets i traduïts a l'anglès per Thomas Cleary del Ch'ing-wei san-p'in ching o "Escriptura de les tres naturaleses pures subtils"; traducció castellana de Pilar Alba, adaptació catalana de Raimon Ribera)