dilluns, 30 d’octubre del 2017

Espontaneïtat







"Harmonitza serenament amb l'espontaneïtat: no actuïs premeditadament, o deixaràs escapar el fonamental. Què és el fonamental? És l'essència de la ment. La consciència d'aquesta ment és la consciència veritable. La consciència de la consciència veritable s'anomena consciència precisa. La consciència de la consciència precisa és la gran consciència. Aquesta gran consciència és la consciència primordial; no depèn del càlcul ni de la raó, no és premeditada, insistent, fixa o egotista. Si segueixes la seva veritat bàsica i la deixes actuar espontàniament, llavors entendràs el sense principi i el sense final, penetrant en l'univers.

Això és molt subtil i difícil d'entendre. Els taoistes ho anomenen el coneixement dels savis, els confucians ho anomenen la comunicació espiritual, els buddhistes ho anomenen la il·luminació silenciosa.  Aquests són tots els noms de la consciència veritable, la consciència precisa, la gran consciència, la consciència primordial. La consciència sense aquesta consciència s'anomena la consciència falsa. Si no s'elimina la falsa consciència, farà fosca la consciència veritable."


Dels Proverbis de Lü Yen (també anomenat Lüzi -mestre Lü- i Lü Tung-pin)



(trets i traduïts a l'anglès per Thomas Cleary del Ch'ing-wei san-p'in ching o "Escriptura de les tres naturaleses pures subtils"; traducció castellana de Pilar Alba, adaptació catalana de Raimon Ribera)