dimarts, 26 de desembre del 2017

Lichtwasser







En el cap de setmana del Montanyà de la primera edició del Programa Vicens Vives, ja fa quinze anys, varem llegir el poema Solstici d'en Miquel Martí i Pol, que parla de l'"aigua de llum". Un grup de participants havia de representar el poema, amb els pocs mitjans disponibles. L'Andreu Puig i altres ho van fer a partir d'una interpretació literal: van fer passar un raig d'aigua d'un vas per davant de la llum del projector de transparències (encara el fèiem servir). Probablement ho van fer inicialment més aviat en broma, però, cosa que pot passar, però no gaire sovint, el resultat va ser fantàstic i sense saber com tots plegats varem viure un moment insòlit, memorable, fins i tot en podríem dir màgic, que no oblidarem.

Després, no recordo com va anar però amb en Joan Cirujeda, de mare alemanya, varem anar a parar al terme Lichtwasser com a traducció d'"aigua de llum", que ens va fer molta gràcia i ens ha anat acompanyant tots aquests anys; de tant en tant l'evoquem encara!

I ara li hem afegit dos companys: Lichtbild (imatge lluminosa) i Lichtblick (mirada lluminosa). Ens fa il·lusió aquesta col·lecció!


La imatge d'aquest post és una fotografia feta pel mateix Joan Cirujeda l'estiu de 2017. Mostra el raig de llum que entra per un forat del sostre d’una cova, anomenada el ‘Observatorio’, a Xochicalco (prop de Cuernavaca, estat de Morelos, Mèxic) al voltant del solstici d'estiu. El primer dia que hi entra la llum és l'inici del temps de preparar els camps per la proximitat de les primeres pluges. Pura Lichtwasser...