diumenge, 14 de gener del 2018

Cultura i identitat




Tiziano 1545



La cultura és un generador d'identitat. A nivell de la identitat personal, la cultura potencia el procés de personalització dels individus, en tant que:

- proveïdora de coneixements, que ajuden l'individu a ubicar-se correctament en l'entorn

- generadora de sensibilitat, la qual permet a l'individu  fruir del seu entorn, tant de la bellesa natural com de la creada pels éssers humans (l'art en totes les seves manifestacions)

- potenciadora de valors, els quals permeten a l'individu l'establiment d'una relació ètica amb el seu entorn, i principalment amb els altres éssers humans. L'exercici dels valors consolida el caràcter personal de la identitat individual.

- entroncadora amb un col·lectiu. Compartir elements culturals genera lligams entre els individus, portant-los a sentir-se membres d'un mateix poble, completant així el procés de consolidació de la identitat personal.

A nivell de la identitat col·lectiva, la cultura és expressió de la identitat d'un poble, i alhora genera i enforteix aquesta identitat. Hi ha una correlació entre el desenvolupament cultural i la vertebració dels col·lectius. La cultura és bàsica per a la cohesió i identificació de la comunitat.