dijous, 15 de febrer del 2018

Valorar la virtut







"Quan Wen-tzu va preguntar sobre la virtut, Lao Tse va dir:

Desenvolupa-la, alimenta-la, enforteix-la, madura-la. El benefici universal sense discriminació és un amb el cel i la terra; això s'anomena virtut.

Quan Wen-tzu va preguntar sobre la humanitat, Lao Tse va dir:

Si estàs en una posició superior, no estiguis orgullós del teu èxit; si estàs en una posició de subordinació, no t'avergonyeixis dels teus problemes. Si ets ric, no siguis arrogant; si ets pobre, no robis. Conserva sempre l'amor universal imparcial i no deixis que es marceixi. Això s'anomena humanitat.

Quan Wen-tzu va preguntar sobre la justícia, Lao Tse va dir:

Si estàs en una posició superior, ajuda al feble; si estàs en una posició de subordinació, manté el control sobre tu mateix. No et complaguis en els teus antulls quan tens èxit, i no t'agitis quan estiguis en una situació apurada. Segueix uniformement la raó, sense torçar-la de manera subjectiva. Això s'anomena justícia.

Quan Wen-tzu va preguntar sobre la cortesia, Lao Tse va dir:

En una posició superior, sigues respectuós, tot i que digne; en una posició de subordinació, sigues humil, però seriós. Tingues deferència i flexibilitat, actua com la dona cap al món. Pren una posició de no donar per descomptat, estableix els teus serveis en el no domini. Això s'anomena cortesia.

(...)

El que dóna vida al poble és la divinitat, el que el fa madurar és la virtut; el que el fa estimar és la humanitat, el que el fa honest és la justícia, i el que el fa seriós és la cortesia. Sense evolució i nutrició, no pots alimentar el creixement. Sense amabilitat i amor, no pots completar la maduresa. Sense honradesa i actitud correcta, no pots preservar i estendre. Sense respecte i cura, no pots valer gran cosa.

Així, el poble valora la virtut, pren a pit la humanitat, considera amb temor reverencial la justícia i respecta la cortesia. Aquestes quatre coses són signes de civilització, mitjans pels quals els savis governen a les multituds.

Si els dirigents no tenen virtut, els plebeus estaran plens de ressentiment. Si els dirigents no tenen humanitat, els plebeus lluitaran. Si els dirigents no tenen justícia, els plebeus seran violents. Si els dirigents no tenen cortesia, els plebeus cauran en el desordre. El que les quatre constants no estiguin establertes es diu absència de la divinitat. No tenir la divinitat i no perir és una cosa que mai ha succeït."


Del Wenzi 74



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)