dijous, 15 de març del 2018

Mantenir la unitat







"Com que les persones tenen un camí que recorren en comú i una norma que observen en comú, l'obligació no pot estabilitzar-les i l'autoritat no pot obligar-les, així instal·len dirigents perquè els unifiquin. Quan els dirigents mantenen la unitat, hi ha ordre; sense constància, hi ha desordre.

L'exercici del govern no és una raó per al càlcul, sinó per a prescindir del càlcul. Quan els intel·lectuals no exerceixen la influència en un assumpte, els valents no utilitzen la seva força per a la violència, i els humanitaris no utilitzen la seva posició per obtenir favors, a això se'n pot dir unitat.

La unitat és un camí sense oposició, el fonament de tots els éssers. Si els dirigents canvien contínuament les lleis, les nacions contínuament canvien de dirigents, la gent utilitza la seva posició per reforçar les seves preferències i aversions, i els subordinats tindran por de no poder dur a terme les seves responsabilitats.

Així, quan els dirigents perden la unitat, el desordre resultant és pitjor que no tenir dirigents. El govern ha de mantenir la unitat abans de poder formar comunitats."


Wenzi 79



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)